Sayfalar

19 Eylül 2012 Çarşamba

Firmin




Kitabın Yazarı: Sam Savage

Yayınevi: Özgür Yayınları

Sayfa sayısı: 155

Nereden kaça aldım?: Oku&Oku

Kitabı anlatacak en güzel cümle sanırım "Çok ilginçti" olur. Kahramanımız Firmin isimli bir fare, kendi hayat hikayesini anlatıyor, aslında başarabilse kelimelere dökecek ama maalesef başaramıyor. Hayata gözlerini Scollay Meydanında yer alan büyük bir kitapçıda açıyor. Uzun bir süre buradaki kitaplarla haşır neşir oluyor, hepsini okuyor, evet okumayı söküyor :). Zamanla dışarıda yeni yerler keşfediyor, fakat gazete okurken bulunduğu meydanın büyük bir yıkımla yeniden inşa edileceğini öğreniyor. Bu duruma en çok üzülenlerden birisi de kitabevinin sahibi oluyor. Firmin'in en büyük üzüntüsü ise insanlara kendini anlatamaması. Bunun için ne kadar çabalasa da nafile, bir sonuca ulaşamıyor. Sonunda kendine bir ev buluyor, ev sahibi arkadaşıyla da anlaşıyormuş gibi görünüyor. Fakat bu durumun da sonlanması onda büyük yıkıma yol açıyor. Bir farenin ağzından bir kitap ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi diye düşünüyorum. Değişik bir deneyim yaşamak isteyenlere öneririm.

"Bu yüzden Pembroke'de alışveriş yapmak biraz da kitap okumaya benziyordu. Bir sonraki sayfada - rafta, yığında veya kutuda - karşınıza ne çıkacağını bilmiyordunuz ve bu da kitap almanın zevklerinden biriydi."

"Herkesin iki işi vardır Firmin, gece işi ve gündüz işi, çünkü herkesin iki yönü vardır, karanlık ve aydınlık. Senin, onların, benim. Kimse bundan kaçamaz." (s.152)

"Jerry, eğer hayatını tekrar yaşamak istemiyorsan, hayatın boşa geçmiş demektir derdi.  Bilmiyorum. Her ne kadar bu hayatı tekrar yaşadığım için kendimi şanslı hissetsem de iki kere bu kadar şanslı olmak istemezdim." (s.155)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder