Sayfalar

26 Şubat 2013 Salı

Yağmur Kesiği




Kitabın Yazarı: Uğur Yücel

Yayınevi: Can

Sayfa sayısı: 149

Nereden kaça aldım?: Şafak'tan ödünç

Şafak sayesinde ilginç kitaplar okumaya devam ediyorum. Bu kitap her ne kadar bana hitap etmese de çok farklı bir deneyim yaşadığımı düşünüyorum. Zaman zaman İhsan Oktay Anar'ı anımsasam da kitabı okurken birden argo cinsellik kelimeleri giriyor cümleye :). Donup kalıyorsunuz noluyor diye.. Uğur Yücel'in çok çok farklı bir kalemi olduğunu söyleyebilirim. Kullandığı kelimeleri görünce vay be diyorsunuz kelime haznesi ne kadar geniş, ya da kelime haznem ne kadar dar diye de düşünebilirsiniz  :). Türk edebiyatına çok farklı bir soluk getirdiğini düşünüyorum, okumalısınız.

Kitaptan rastgele seçtiğim bir paragrafı alıntı yapmak istiyorum ki dili hakkında ufak bir fikriniz olsun.

"Prostia'da akşam çalgıcıları, asıl nefeslerini bir gün sonraki düğüne saklayıp tıngırım mıngırım aşk şarkıları çalıyor. Gelin kız, arkadaşlarıyla çeşme yanında uzak diyarların türkülerini okuyordu. Gelin kız mırın kırın ederek ağzının ucundan okuyordu türkülere karışan duaları. Bilmediği bir nedenle. Gerdek uzak! Valakso köyünden tüccar Odisseas kendine türkülerden uzak! Yaşlı beyaz göğüs kıllarına boğulacaktı. İnce bacaklar saracaktı bedenini bir gece sonra. Tam dolunayda verecekti cıvır vücudunu elalemin adamına." (s.86)

3 yorum:

  1. İstanbul’daki bir balıkçı kasabasında geçen öyküler, her biri farklı din ve kültürden sayısız karakteri bağrına basıyor. Yahudiler, Ermeniler, Rumlar, Türkler ve her meslekten insan… Hepsi aynı şekilde acı çekiyor, aşık oluyor, yaşamak arzusuyla yoğrulup bükülüyor ve ölümle imtihanları her seferinde yürek burkuyor.Ve siz bu öykülerin ruhuna nüfus ederken ve dalıp düşünürken,şimdi tam da bu zamanda yitirdiğimiz zenginliğe yanıp duruyorsunuz.Şule zamanlaraına bir küçük katkı sunabildiysem ve edebi tarihinde yer alabildiysem ne mutlu bana.Sana ve o güzel kızlarına bol ama bolca okumalı zamanlar dilerim..Başka bir kitapta buluşma ümidiyle koşçakal..

    YanıtlaSil
  2. Şafak, harika kitap tanıtımın için asıl ben teşekkür ederim. :)Bu konuda (yazma, anlatma) çok iyisin..

    YanıtlaSil
  3. okurken o kadar etkilenmedim, ama sonra düşündükçe içime yer etti bu öyküler. hala arada aklıma geliyorlar. bnce de değişik bir okuma deneyimi vaadeden bir kitaptı.

    YanıtlaSil